Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πολικά και μη πολικά μόρια - Διπολική ροπή


       Παρακάτω δίνεται προσομοίωση με την οποία διαπιστώνουμε ανα ένα μόριο είναι πολικό ή όχι.Αρχικά το πρόγραμμα φωτίζει συγκεκριμένους δεσμούς του μορίου στους οποίους κάθε φορά ζητείται να κλικάρουμε στο πιο ηλεκτραρνητικό από τα δύο άτομα που συνιστούν το δεσμό.Συγχρόνως το λογισμικό σχεδίαζει τα διανύσματα των διπολικών ροπών, τα οποία  έχουν φορά από το λιγότεροηλεκτραρνητικό προς το περισσότερο ηλεκτραρνητικό άτομο του δεσμού. Αφού σχεδιαστούν όλοι οι πολωμένοι δεσμοί στο τέλος μας ζητείται να σχεδιάσουμε τη συνισταμένη διπολική ροπή (να βρούμε την κατεύθυνσή της).
        Ως γνωστόν η ύπαρξη των πολωμένων δεσμών δεν πιστοποιεί την ύπαρξη πολικότητας στο μόριο, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η γεωμετρία του μορίου. Υπάρχουν δηλαδή μόρια, τα οποία  ενώ διαθέτουν πολωμένους δεεμούς, τα διανύσματα των διπολικών ροπών εξουδετερώνονται και η σινισταμένη διπολική ροπή είναι μηδέν. Ως εκ τούτου το μόριο χαρακτηρίζεται ως μη πολικό


Το CHF3 είναι πολικό μόριο.Το BF3 παρά το γεγονός ότι έχει πολωμένους δεσμούς δεν είναι πολικό μόριο.Λόγω συμμετρίας του μορίου οι διπολικές ροπές εξουδετερώνονται.
Μελετήστε  την πολικότητα σε γεωμετρικά ισομερή.Οι διπολικές ροπές στο trans CH2Cl2 εξουδετερώνονται.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου