Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Διάσταση υδροξειδίου του Μετάλλου στο νερό και ιοντισμός ασθενούς βάσης στο νερό


  Ως γνωστόν τα υδροξείδια των μετάλλων Me(OH)X είναι ισχυροί ηλεκτρολύτες κι αυτό επειδή πρόκειται για ιοντικές ενώσεις.Ιοντικές ενώσεις είναι επίσης τα άλατα, τα βασικά οξείδια και τα υδρίδια των πολύ δραστικών μετάλλων. Η ιοντική αγωγιμότητα των παραπάνω ενώσεων μπορεί εύκολα να εξηγηθεί αν σκεφτεί κανείς ότι ο δομικός τους λίθος είναι τα ιόντα, τα οποία και απελευθερώνονται κατά την τήξη της ιοντικής ένωσης ή τη διάλυσή της σε κάποιο διαλύτη. Συνήθως ως διαλύτης χρησιμοποιείται το νερό δεδομένου ότι για να επιτευχθεί η διάλυση μιας ουσίας σε κάποιο διαλύτη πρέπει ουσία και διαλύτης να παρουσιάζουν ένα είδος χημικής συγγένειας. Τα όμοια διαλύονται στα όμοια αναφέρει ένας κανόνας της Χημείας.
Οι ιοντικές ενώσεις είναι πολικές ουσίες άρα μπορεί να διαλυθούν στο νερό, ο οποιόος είναι άνας πολικός διαλύτης. Η απελευθέρωση των ιόντων από τον κρύσταλλο μιας ιοντικής ένωσης λέγεται διάσταση και πραγματοποιείται έυκολα στο νερό λόγω της μεγάλης διηλεκτρικής σταθεράς που αυτό παρουσιάζει. Τα απελευθερωμένα ιόντα είναι οι φορείς του ρεύματός μου κατά την εφαρμογή μιας διαφοράς δυναμικού στο ιοντικό διάλυμα.
Στην προσομοίωση που ακολουθεί βλέπουμε πως διίσταται ο κρύσταλλος του NaOH  στο νερό.
http://www.kentchemistry.com/links/AcidsBases/flash/baseionization.swf

Όλη η ποσότητα του ΝaΟΗ έχει μετατραπεί σε κατιόντα Na+ και ανιόντα ΟΗ-
















Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τη διάλυση μιας μοριακής ένωσης στο νερό. Οι μοριακές ενώσεις μπορούν να δημιουργήσουν μοριακά ή ιοντικά διαλύματα. Εκείνες οι μοριακές οι οποίες δημιουργούν ιοντικά διαλύματα υφίστανται μία διεργασία που λέγεται ιοντισμός.Πρόκειται για την αλληλεπίδραση των μορίων του διαλύτη με τα μόρια της ουσίας προς σχηματισμό ιόντων. Εδώ τα ιόντα δεν προϋπάρχουν όπως στους ιοντικούς κρυστάλλους αλλά δημιουργούνται μέσα στο διάλυμα. Τα ιοντικά διαλύματα των μοριακών ενώσεων μπορεί να είναι ισχυροί και ασθενείς ηλεκτρολύτες αντίστοιχα. Η αμμωνία (ΝΗ3) για παράδειγμα είναι ένας ασθενής ηλεκτρολύτης επειδή σε διάλυμα ιοντίζεται μερικώς και όχι πλήρως.
Η αμμωνία ιοντίζεται μερικώς στο νερό σε ιόντα ΝΗ4+ και ΟΗ-














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου