Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Επίδραση κοινού ιόντος


      Ως  επίδραση κοινού ιόντος θεωρόύμε τη μετατοπίση της ισορροπίας βάσει της αρχής Le-Chatellier ενός ασθενούς ηλεκτρολύτη κατόπιν προσθήκης ενός άλλου ηλεκτρολύτη (συνήθως ισχυρού), ο οποίος παροσιάζει με τη διάσταση ή τον ιοντισμό του κοινό ιόν με τον ασθενή.
         Στο παρακάτω λογισμικό θα γίνει εφαρμογή της επίδρασης κοινού ιόντος και θα διαπιστωθεί η μείωση στο βαθμό ιοντισμού του ασθενούς ηλεκτρολύτη κατόπιν προσθήκης άλλου ηλεκτρολύτη,o οποίος παρουσιάζει κοινό ιόν με τον ασθενή. 
          Επιλέγουμε τυχαία ένα ασθενές οξύ π.χ. το ΗF. Δεδομένου ότι η Ka του οξέος είναι 7,2 10-4 να υπολογίσετε την τιμή του PH καθώς και τη σύσταση των σωμάτων στην ισορροπία. Συμφωνούν οι τιμές που βρήκατε με αυτές του λογισμικού; Η αρχική συγκέντρωση του οξέος είναι ρυθμισμένη από το πρόγραμμα στο 0,1Μ
      http://employees.oneonta.edu/viningwj/sims/common_ion_effect_s2.html













   

       Στη συνέχεια ως κοινό ιόν επιλέγουμε τα ιόντα F- των οποίων τη συγκέντρωση επιλέγουμε εμείς μετακινώντας την μπάρα. Έστω ότι προσθέτουμε ιόντα F-  συκέντρωσης 0,02Μ. Να βρείτε το  βαθμό ιοντισμού του ασθενούς οξέος και τις νέες συγκεντρώσεις των σωμάτων στη νέα κατάσταση ισορροπίας. Ως αρχική συγκέντρωση του οξέος να θεωρηθεί αυτή της προηγούμενης ισορροπίας.Παρατηρείστε ότι λόγω της μετατόπισης της ισορροπίας προς τα αριστερά η ποσότητα του οξέος αυξάνει ενώ των ιόντων του ελαττώνεται. Να βρείτε το PH στη νέα θέση οσορροπίας και να τη συγκρίνετε με την αρχική τιμή(πριν την προσθήκη του κοινού ιόντος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου