Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Υπολογισμός ενθαλπίας εξουδετέρωσης ισχυρού οξέος με ισχυρή βάση


Στην προσομοίωση που ακολουθεί θα γίνει προσδιορισμός της ενθαλπίας εξουδετέρωσης ισχυρού οξέος με ισχυρή βάση(εσείς βέβαια μπορείτε να επιλέξετε όποιο συδυασμό από το λογοσμικό επιθυμείτε). Θέτουμε 1 λίτρο διαλύματος HCl συγκέντρωσης 0,1Μ και 1 λίτρο διαλύματος NaOH συγκέντρωσης 0,Μ. Παρατηρούμε τη θερμοκρασία που έχουν τα διαλύματα πριν την ανάμιξη(είναι περίπου ίδια).Αναμιγνύουμε τα διαλύματα και το λογισμικό καταγράφει την τελική θερμοκρασία του μίγματος μετά την εξουδετέρωση. Η τελευταία είναι εξώθερμη διεργασία άρα αναμένεται θερμοκρασία μίγματος μεγαλύτερη από τις αρχικές θερμοκρασίες των δύο διαλυμάτων πριν την ανάμιξή τους. Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε πίνακα στον οποίο αναγράφεται η μεταβολή της θερμοκρασίας, οι ποσότητες των ουσιών που αντέδρασαν, ο συνολικός όγκος του μίγματος.



Δεδομένου ότι η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι 0,67ο C, η πυκνότητα του διαλύματος που προκύπτει με την ανάμιξη περίπου ίση με 1 g/ml και η ειδική θερμοχωρητικότητα 4.2 J/g grad να υπολογίσετε χρησιμοποιώντας το νόμο της Θερμιδομετρίας την ενθαλπία εξουδετέρωσης ισχυρού οξέος με ισχυρή βάση. Η αντίδραση πραγματοποιείται υπό σταθερή πίεση ώστε η ενθαλπία της αντίδρασης να ισούται με τη θερμότητα που εκλύεται από υην εξουδετέρωση.
Να συγκριθεί η ενθαλπία εξουδετέρωσης ισχυρού οξέος με ισχυρή βάση (-57,1 KJ/mol) με την τιμή που βρήκατε πειραματικά. Που οφείλονται οι ενδεχόμενες αποκλίσεις;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου