Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Καμπύλες ογκομέτρησης - Ογκομέτρηση ασθενούς οξέoς με ισχυρή βάση


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία προσομοίωση βάσει της οποίες μπορείτε να κατασκευάζετε καμπύλες ογκομέτρησης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Η Ογκομέτρηση θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ως τιτλοδότη το διάλυμα του NaOH. Όσον αφορά το ογκομετρούμενο διάλυμα μπορείτε να επιλέξετε από την μπάρα ή το υποχλωριώδες οξύ(ΗClO), ή το οξικό οξύ (CH3COOH) ή το  υδροχλώριο(HCl).Επίσης από την αρχή πρέπει να γίνει και η επιλογή του κατάλληλου δείκτη.Ο δείκτης πρέπει να αλλάζει χρώμα στην περιοχή του ισοδυνάμου σημείου. Έτσι κατάλληλος δείκτης και για τα τρία οξέα θεωρείται η φαινολοφθαλεΐνη, η οποία αλλάζει χρώμα σε βασικό περιβάλλον.

Επιλέγουμε τυχαία το υποχλωριώδες οξύ(ΗClO) με συγκέντρωση 0,5 Μ ενώ ρυθμίζουμε και τη συγκέντρωση του διαλύματος NaOH στο 0,5 Μ.Αρχικά το διάλυμα του οξέος είναι άχρωμο αφού  ο δείκτης μας σε όξινο περιβάλλον δεν απορροφά στην περιοχή του ορατού.
Παρατηρείστε ότι πριν την προσθήκη της βάσης το PH του ογκομετρούμενου διαλύματος είναι 3,93.Βάσει αυτής της τιμής να βρείτε τη σταθερά ιοντισμού του ασθενούς οξέος.














Ξεκινήστε την ογκομέτρηση προσθέτοντας βάση στο οξύ και σταματήστε αφού προσθέσετε 12,5 ml βάσης.Τι παρατηρείτε αν συγκρίνετε εκείνη τη στιγμή το PH του ογκομετρούμενου διαλύματος με τη σταθερά ιοντισμού του οξέος; Μήπως είμαστε στο μέσο της ογκομέτρησης;Πόση ποσότητα από το οξύ έχει εξουδετερωθεί εκείνη τη χρονική στιγμή;













Συνεχίστε την προσθήκη του οξέος μέχρι να εξουδετερωθεί πλήρως το οξύ.Πόσα ml προσθέσατε από τη βάσηΠόσος είναι τα mol βάσης που προστέθηκαν;Θεωρητικά επειδή το οξύ και η βάση έχουν ίδιες αρχικές συγκεντρώσεις τα mol του οξέος θα είναι ίσα με τα mol βάσης. Πόσος είναι συνολικά ο όγκος  του διαλύματος στην κωνική φιάλη στο ισοδύναμο σημείο;














Όπως παρατηρείτε στο ισοδύναμο σημείο το PH του διαλύματος είναι 10,48.Να κάνετε υπολογισμούς και να επιβεβαιώσετε την παραπάνω τιμή.
Γιατί το PH στο ισοδύναμο σημείο είναι βασικό;
O δείκτης που χρησιμοποιήσαμε είναι κατάλληλος;
Μετά την προσθήκη 36,1 ml βάσης το PH είναι 13.Να επιβεβαιώσετε την παραπάνω τιμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου