Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ογκομέτρηση εξουδετέρωσης - Ογκομέτρηση ισχυρού οξέως - ισχυρή βάσης


       Σκοπός αυτής της πειραματικής διαδικασίας είναι να προσδιοριστεί η άγνωστη συγκέντρωση 60 ml διαλύματος HCl με πρότυπο διάλυμα βάσης NaOH 0.2M.
       Πρόκειται για ογκομέτρηση εξουδετέρωσης ισχυρού οξεός με ισχυρή βάση.Η διαδικασία ογκομέτρησης στο εικονικό εργαστήρι είναι απλή.Η ογκομέτρηση ξεκινά με το πλήκτρο start tritation , ενώ παράλληλα στα δεξιά μας παρατηρούμε όχι μόνο να σχηματίζεται η καμπύλη ογκομέτρησης αλλά και να σημειώνεται το PH του ογκομετρούμενου διαλύματος μετά από κάθε προσθήκη συγκεκριμένης ποσότητας βάσης.   http://www.kentchemistry.com/links/AcidsBases/flash/titration.swf













      Για το λόγο αυτό ζητάμε από τους μαθητές να συγκρίνουν τις θεωρητικές τιμές PH που βρίσκουν μετά από προσθήκη συγκεκριμένων ποσοτήτων Βάσης με αυτές που αναγράφονται στο λογισμικό (συνήθως επιλέγουμε σημεία πριν το ισοδύναμο σημείο, στο ισοδύναμο σημείο και μετά από αυτό).
         Τα αποτελέσματα της εικονικής ογκομέτρησης καταγράφονται σε μορφή καμπύλης ογκομέτρησης στο οποίο φαίνεται το ισοδύναμο σημείο καθώς και η χρωματική μεταβολή του ογκομετρούμενου διαλύματος. Ζητείται από τους μαθητές να επιλέξουν τη σωστή απάντηση για την άγνωστη συγκέντρωση του διαλύματος HCl. Στο συκεκριμένο λογισμικό φαίνεται και η μεταβολή της συγκέντρωσης των ιόντων που υπάρχουν στο ογκομετρούμενο διάλυμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου