Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Γραφή της Kc


Όπως  γνωρίζουμε ως σταθερά χημικής ισορροπίας ορίζεται το πηλίκο του γινομένου των δρώσων μαζών των προϊόντων προς το γινόμενο των δρώσων μαζών των αντιδρώντων.Δρώσα μάζα είναι η συγκέντρωση ενός σώματος υψωμένη σε εκθέτη, ο οποίος είναι ίσος με τον αντίστοιχο στοιχειομετρικό συντελεστή με τον οποίο το σώμα συμμετέχει στη χημική εξίσωση της χημικής αντίδρασης.Εφόσον στη Χ.Ι δε μεταβάλλονται οι ποσότητες των σωμάτων το παραπάνω πηλίκο θα παραμένει σταθερό.Η σταθερά χημικής ισορροπίας εξαρτάται από τη θερμοκρασία και όταν αυτή παραμένει σταθερή η Kc θα παραμένει σταθερή.
Για να γράψουμε σωστά την Kc πρέπει πρώτα από όλα να δούμε αν η ισορροπία μας είναι ομογενής ή ετερογενής.Ομογενής λέγεται η ισορροπία στην οποία όλα τα σώματα βρίσκονται στην ίδια φυσική κατάσταση ενώ ετερογενής είναι η ισορροπία στην οποία τα σώματα που συμμετέχουν σε αυτήν διαφέρουν ως προς τη φυσική τους κατάσταση. Σε μια ετερογενή ισορροπία τα στερεά σώματα παραλείπονται από την έκφραση της Kc γιατί η συγκέντρωση του στερεού παραμένει σταθερή Cστερεού=n/Vστερεού
=(mστερεούr)/Vστερεού
=dστερεούr Όπως φαίνεται η συγκέντρωση εξαρτάται από την πυκνότητα και τη σχετική μοριακή μάζα που είναι και τα δύο σταθερά μεγέθη.
Από την έκφραση της Kc παραλείπονται και τα υγρά όταν η ισορροπία είναι ετερογενής επειδή είναι καθαρά. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο όταν η ισορροπία είναι ομογενής όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μία αντίδραση εστεροποίησης όπου όλα τα σώματα είναι υγρά και συνεπώς δεν είναι καθαρά.
RCOOHq)+R΄OHq)↔RCOORq) +H2O(l)
Κc=(RCOOR) (H2O)/ (RCOOH)(R΄OH)
http://employees.oneonta.edu/viningwj/sims/equilibrium_expressions_t.html

Στην προσομοίωση που ακολουθεί σας ζητείται να γράψετε σωστά την έκφραση της Kc για μια σειρά αντιδράσεων.









ΠΡΟΣΕΞΤΕ OΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΤΕΡΟΓΕΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ kc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου