Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Φασματοσκοπία υπερύθρου (I.R)

Ως φασματοσκοπία ορίζεται η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη. Αυτό σημαίνει πως αν σε ένα σώμα επιδράσει ακτινοβολία , τότε αυτό θα δώσει μια απάντηση, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τις ιδιότητες της ύλης. Η Φασματοσκοπία αποτελεί λοιπόν έναν διεπιστημονικό κλάδο με κύριο στόχο τη μελέτη της δομής της ύλης, την ταυτοποίηση των ενώσεων και τη μελέτη των ιδιοτήτων της.
Κατά την αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη επηρεάζονται τα δονητικά, τα περιστροφικά και τα ηλεκτρονιακά ενεργειακά επίπεδα της τελευταίας γεγονός το οποίο μεταφράζεται με την παρατήρηση δύο σημαντικών μεταβολών, των δονήσεων τάσης και των δονήσεων κάμψης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεσμοί στο μόριο της ύλης επηρεάζονται ως προς το μήκος (συμμετρική ή ασύμμετρη δόνηση τάσης) και κάποιοι άλλοι ως προς τη γωνία (κάμψη).
Τα φάσματα υπερύθρου μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ταυτοποίηση των ενώσεων. Στην προσομοίωση που ακολουθεί δίνεται πίνακας ο οποίος αναπαριστά τις περιοχές συχνοτήτων (ή καλύτερα κυματαριθμών) στις οποίες παρατηρούνται οι δονήσεις τάσης και κάμψης. Σας ζητείτε μέσα από παραδείγματα να ταυτοποιήσετε τις ενώσεις.
http://science.csustan.edu/tutorial/ir/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου